30degrees

En snabbguide för att göra affärer med Kina

Att göra affärer med Kina

augusti 24th, 2014

Att importera och exportera har länge varit en nyckelaktivitet när det gäller affärer. Varje dag så skickas det miljontals varor från det ena landet till det andra. Man köper in billigt i stora volymer och säljer sedan dyrt till antingen återförsäljare eller privatpersoner. Det finns en mängd andra sätt att göra affärer med kinesiska affärsmän. Något som alltid försvårar är kommunikationen och kulturkrockarna. Oavsett om det handlar om tusentals kronor till miljardbelopp så kan en affär gå i stöpet om man inte är noga med vad man håller på med. Det kan vara svårt att hitta någon att lita på. Kina är världens minst transparenta land och korruptionen härjar landet svårt. Det är olagligt att ta fram information om kinesiska medborgare och företag.

 

Kinesisk affärskultur
Den kinesiska affärskulturen är ett kapitel för sig. Det finns många snabba tips som att till exempel byta visitkort med varandra i början av ett möte samt att det är god sed att även ta med en gåva. Faktum är att de olika sederna och små kulturella detaljerna är svåra att hålla koll på. Ett enkelt sätt att tackla det här problemet är att ta in en konsult som hjälper dig med dina kontakter i Kina. Det finns gott om duktiga svenska företag som tillhandahåller just den här tjänsten.Att göra affärer med Kina 1

 

Saker att tänka på
Om man ska importera produkter från Kina så måste man tänka på följande; kvalitet i Sverige är inte samma sak som kvalitet i Kina. Det beror fullständigt på hur väl du själv kan styra exakt vad som ska produceras. Poängen med att man importerar från Kina är oftast för att de producerar varan i Kina för en låg kostnad. Det innebär i sin tur att de måste veta exakt vad de ska producera. Att vara tydlig och sedan ännu tydligare är viktigt för att man i slutändan ska ha en produkt som har kvalité och är laglig att sälja i Sverige. Det i sin tur innebär att du måste ha koll på vad som är lagligt i din bransch.

Ett axplock av alla detaljer man måste ha med när man specificerar hur produkten ska se ut är bland annat; dimensioner, material, komponenter, behandlingar och färger. Man kan göra bra affärer med Kina om man tänker på dessa detaljer. Dessa typer av investeringar är oftast lönsamma och man kan även ta hjälp av en Fakturino, en marknadsplats för factoring.

dailypost