30degrees

En snabbguide för att göra affärer med Kina

Kinas ekonomi

januari 27th, 2015

Att göra affärer i Kina har blivit något som de flesta chefer och företagare har behövt förhålla sig till. Oavsett om man själv går i tankar på att investera i Asien eller om en konkurrent har planer på att göra det, så har Kinas ekonomiska frammarsch ritat om den globala spelplanen rejält. Med en tvåsiffrig tillväxt är det inte så konstigt att västerländska företagare och investerare flockas till det enorma landet som har lika stora resurser som det har antal invånare. Under lång tid har Kina underpresterat sett till sin storlek, men när de nu har släppt loss jetmotorerna anser många bedömare att det gäller att haka på tåget.

 

Den som vill upprätta handelsrelationer med kinesiska företag eller affärsmän gör rätt i att lära sig lite övergripande fakta om den kinesiska ekonomin. Dels är det ett tecken på respekt som många kinesiska aktörer kommer att uppskatta, men framför allt underlättar det navigationen i den täta djungeln som ekonomin kan utgöra. Kina liknar inte något annat land när det kommer till ekonomiska spelregler. Här gäller det att kasta ut allt man lärt sig om ett genomsnittligt lands ekonomi i skolan och istället inse att Kina är unikt på många sätt. Den explosionsartade utveckling som Kina upplevt under de senaste åren saknar motstycke.

 

Grunden till denna mäktiga utveckling hittar vi i landets politik under 1960- och 70-talet. Då styrdes landet genom planekonomiska modeller som gjorde att tillväxten låg på nära noll. Den stora förändringen skedde 1978. Då fick kinesiska privatpersoner starta företag som ledde till en ökad stimulans av ekonomin. I takt med att företagen växte blev också Kina attraktivt för utländska investerare, som började pumpa in pengar i landet. Tack vare billig arbetskraft och ny teknologi lyckades Kina bli världsledande inom export, och det är en ställning som de har än i dag. Många av dagens varor som vi konsumerar i västvärlden tillverkas i Kina.Kinas ekonomi 2

 

Med en snabb ekonomisk utveckling har det också skett demografiska förändringar i landet. En skenande urbanisering har gjort att storstäderna har mångdubblat sina invånarantal, och några av världens största städer finns i dag i Kina – Peking och Shanghai är två av dem. Det har lett till miljöproblem som dålig luftkvalitet och infrastrukturproblem, men det har också lett till nya skrytbyggen av hög kvalitet. Den lilla halvön Macau är ett av de tydligaste exemplen på den ekonomiska utvecklingen.

dailypost