30degrees

En snabbguide för att göra affärer med Kina

Välj rätt företag

november 3rd, 2014

Det är en konst i sig att hitta rätt företag att göra affärer med i Kina. Långt ifrån alla kan tillverka just det som du vill ha och följa alla certifieringar som EU kräver. Den kinesiska marknaden har lägre krav för vad som är acceptabelt att sälja, vilket medför att en stor del av tillverkarna i Kina inte kan leverera produkter som kommer att godkännas för försäljning i Europa överhuvudtaget.

 

Vad innebär det här för dig?
Det innebär att en av de viktigaste delarna man måste utföra innan man börjar göra affärer med ett företag i Kina är en förstudie. Det är inte bara tillverkarna som ska granskas utan även den logistiska biten måste tas i beräkningarna för att kunna göra en analys av lönsamheten. I slutändan är det hela anledningen till att man gör affären; för att tjäna på det.Välj rätt företag 2

 

Fraktmässigt finns det många alternativ att välja mellan och det vanligaste är att man fraktar med båt. En annan faktor är att varorna behöver kontrolleras innan de skickas av någon. När de väl kommit fram är det i princip omöjligt att returnera dåliga varor. Det finns företag som tillhandahåller även den här tjänsten i Kina.

 

Avtal är viktigt
När du väl har hittat ett företag du är nöjd med så är det en bra idé att skriva ett avtal. Det är inte bara för att försäkra dig om att du får rätt produkt på rätt sätt. Det tvingar dig att skriva ner, i tydliga och enkla ord, exakt vad det är du ska ha och vad det innebär. Det finns fler detaljer i avtalsskrivandet som vi går igenom i nästa artikel.

 

Det är bra att på en gång fastställa hur den fortsatta kontakten kommer att se ut. Att bli uppdaterad en gång i veckan, få bilder och arbetsprov och så vidare måste kommuniseras till alla parter. I slutfasen är det även lämpligt att göra ett besök själv eller på något annat sätt kontrollera produkten. Det kan anses onödigt, men är kanske en av de viktigaste delarna i hela processen. De visar dessutom tillverkarna att man är en seriös kund som bör tas på största allvar. En kund som inte kontrollerar sina varor visar med sitt agerande att den inte heller bryr sig om kvalitén. Att göra det innan man betalat för allt är ett bra sätt att sätta press på tillverkarna om det skulle behövas.

dailypost